Städtips

Våra bästa städtips

Ta bort tuggumi

Du får bort tuggumifläckar genom att frysa dem. Lägg en påse med isbitar på fläcken eller lägg hela tyget i frysen en stund. Sedan går det att skrapa bort tuggummit. Använd ren alkohol om det finns någon rest kvar. På hårda ytor kan du använda suddgummi. Ett annat sätt att få bort tuggummi är att trycka en bit sandpapper mot fläcken och stryka (från avigsidan) med varmt järn.

Klinkersgolv

För att göra rent fogarna mellan klinkers kan du använda 24% ättiksyra, vilket tar bort det svarta. Låt verka 5-10 min, gnid in gång på gång och skölj med vatten. Använd en skurborste eller tandborste för att komma åt i de mindre springorna. Universallösningen med såpa och vatten fungerar också bra att tvätta klinkers med.

Rengöring av plattång

Fukta en trasa med lite fönsterputs så gör du lätt ren ytorna.
Skulle detta inte hjälpa kan du rengöra plattorna med samma rengöringsmedel som man använder för glaskeramikhällar på spisar.
Man kan även ta ett rakblad och försiktigt skrapa rent ytorna om det fastnat smuts, ta därefter en trasa med fönsterputs för slutfinish.

Pälsängrar och silverfiskar

För att förhindra att pälsängrar flyttar in kan man binda ett tjärsnöre i ett element eller på soffbenet. Man kan även droppa lite aromatiska oljor på ett melittafilter och lägga i till exempel garderoben.
För att få bort silverfiskar på toaletten kan man även stryka lite aromatiska oljor längs lister och trösklar där.

Få gulnad plast vit igen

Låt den gula plasten, till exempel en väggkontakt, ligga i såpavatten en natt så blir den vit och fräsch igen. (Se till att den är helt torr innan du använder den.)

Städtips för en dammig soffa

Fukta ett lakan och lägg på soffan. Daska sedan med en mattpiska så sugs dammet upp i lakanet och flyger inte omkring i lägenheten.

Rengör dina pianotangenter

Ta lite tandkräm på en trasa och gnugga på pianotangenterna. Tandkrämen slipar på ett skonsamt sätt bort smutsen – utan att skada pianot.

Få bort blomflugor

Tänd en tändsticka och stoppa ner den med svavelsidan nedåt i blomjorden i din blomkruka. Detta fungerar utmärkt för att hålla blomflugorna borta.

Ingrodd mikrovågsugn

Saften från en citron blandas med vatten i en skål och ställs in i mikrovågsugnen. Kör på full effekt några minuter och den ingrodda smutsen löses upp och går att torka bort med en trasa.

Få bort röklukt

För att få bort röklukt ur ditt hus eller bil kan man hälla lite ättika i en skål och ha framme ett par dagar – det suger upp odören och hemmet blir fritt från röklukten!

Avlägsna rester från klistermärken

Häll matolja på en bomullstuss och gnid på märkena tills de är borta. Om det är mycket klister kanske du behöver hjälpa till att skrapa försiktigt med någon typ av träkniv. Tvätta efter med vatten blandat med några droppar diskmedel och ättika.

Ren och fräsch disktrasa

Rengör disktrasan! Även om disktrasan inte ser så smutsig ut behöver den bli fri från bakterier. Koka upp vatten och trasan med lite diskmedel. Detta bör göras minst en gång i veckan, så dör alla bakterier.

Vattenfläckar på teakmöbler

Ta lite aska på en lätt fuktad trasa och smörj in vattenfläckarna på teakmöblerna. Ta därefter på lite vanlig möbelolja och de ser ut som nya!

Ingrodd smuts i badkaret

Problem med ingrodd smuts i badkaret? Skär upp en grapefrukt, häll på salt och gnid på badkaret. Grapefrukten innehåller en syra som tar sig igenom smutsen och kombinationen salt och syra gör att grapefrukthalvan fungerar som skrubborste.

Ett litet vårtips för missfärgade trädgårdsmöbler

Ta bort gröna algavlagringar på utemöbler genom att göra rent dem med 1 liter ljummet vatten + 2 dl ättika. Skölj noga efteråt med vanligt vatten.