Skatteavdrag RUT – 2017

Du kan få göra avdrag från din skatt för arbetskostnaden även när du anlitar någon för hushållsnära tjänster, inklusive flyttjänster, reparation och underhåll av vitvaror och IT-utrustning, så kallat rutavdrag. Material och resekostnader ger däremot inte rätt till rutavdrag.

Från och med den 1 januari 2017 ger fler typer av tjänster möjlighet till rutavdrag. Då omfattas även reparation och underhåll av vitvaror i hemmet. De nya rutreglerna gäller för arbeten som utförs och betalas från och med den 1 januari. De tjänster som omfattas är reparation och underhåll är följande.

  • Tvättmaskin, torktumlare, torkskåp, mangel
  • Kyl, frys, diskmaskin
  • Spis, spishäll, ugn, mikrovågsugn
  • Köksfläkt, spiskåpa

Så här fungerar rutavdraget

Du som köper rot- eller ruttjänster ansöker inte själv om rot- eller rutavdraget. Det gör den som utfört arbetet. Utföraren drar av en del av arbetskostnaden på fakturan till dig. När du sedan har betalat begär utföraren utbetalning från Skatteverket. Om Skatteverket beviljar utbetalning till utföraren förifylls beloppet i din inkomstdeklaration.

Rot- och rutavdraget räknas ihop och är sammanlagt max 50 000 kronor per person och år. Det är 50 procent av arbetskostnaden som ger rätt till rutavdrag. Kostnader för material, utrustning, resor eller administration i samband med arbetet ger alltså inte rätt till avdrag. Om du kan ta del av avdraget eller inte beror på hur mycket skatt du har betalat in under året och vilka andra avdrag du gjort.

PS. Beställer du tjänster av oss vid årets slut och ditt RUT-avdrag är slut så kan vi ge dig förmånligare betalningsvillkor.

Exempel på rutarbete

Klicka på kategorierna så kommer du till sidor hos Skatteverket med sammanställningar av exempel på arbeten som ger rätt respektive inte rätt till rutavdrag.

Krav på din bostad

För att du ska kunna få rot- eller rutavdrag måste arbetet vara utfört i eller i nära anslutning till din bostad. Du kan få rot- eller rutavdrag för dina föräldrars bostad. Även de som bor i hyresrätt har rätt till rutavdrag, också på maskiner som hyreshusägaren äger så länge hyresgästen själv har betalat reparationen. Vad som räknas som bostad skiljer sig åt för rot- och rutarbeten. Här nedan kan du läsa om de olika kriterierna hos Skatteverket.